top of page

Gigi Caciuleanu

English

Dansator, Coregraf, Profesor

Născut la Bucureşti, absolvent al Şcolii naţionale de coregrafie.
La vârsta de 14 ani descoperă dansul contemporan de avangardă sub îndrumarea lui Miriam Răducanu participând la celebrele Nocturne 9 1 /2 din Bucureşti.
Îşi completează studiile de dans academic şi coregrafie la Teatrul Boshoi din Moscova.
Solist al Operei Române din Bucureşti dansează roluri din repertoriu.
În acelaşi timp, coregrafii acestui teatru crează roluri anume pentru el: Zidul şi Mandarinul miraculos de Oleg Danovski, Amorul doctor şi Un american la Paris de Tilde Urseanu etc.

Activitate profesională


1970

Câştigă Premiul de coregrafie la Concursul Internaţional de la Varna cu Mess around pe muzica lui Ray Charles

1971

Câştigă Premiul I de coregrafie la Concursul Internaţional de Coregrafie  de la Köln cu creaţia Stimmen (VOCI) pe muzica Mariei Tănase (dansând alături de Ruxandra Racovitză). 

1972

Câştigă pentru a doua oară Premiul I de coregrafie la Concursul Internaţional de Coregrafie de la Köln cu Kerzenschatten pe celebrul Bolero a lui Maurice Ravel (dansând din nou alături de Ruxandra Racovitză care va deveni partenera sa şi va participa alături de Dan Mastacan la toate «aventurile» sale coregrafice ulterioare).

1972 - 1973

Angajat de compania Folkwang Ballet din Essen – Germania, dirijată de Pina Bausch, originalitatea şi imaginaţia sa se fructifică în 10 creaţii printre care Plattenhüllen, Funny scenes, Valsuri nobile şi sentimentale, Gloriana, etc .

1973

O întâlneşte pe Rosella Hightower cu sprijinul căreia creează Compania Studioul de Dans Contemporan la «Grand Théâtre de Nancy» – Franţa, companie care devine ulterior „Ballets de Lorraine - Danse Contemporaine de France“, susţinut de către Ministerul Francez de Cultură.

1974

Creează «Le Studio De Danse Contemporaine» şi obţine Premiul I la Concursul Internaţional de Companie, la Concursul International de Dans de la Paris - Bagnolet. 

1974 - 1978

Preia Direcţia Baletului la «Grand Théâtre de Nancy» cu colaborarea artistică şi administrativă a lui Dan Mastacan.

– Devine membru al SACD (Societatea Autorilor din Franţa).
– Este unul din membrii fondatori al Consiliului Internaţional de Dans al UNESCO.
– Organizează turnee şi invită la Nancy nume ale noului dans francez şi internaţional: Dominique Bagouet, Jacques Garnier, Maguy Marin.
– Organizează Întâlnirile Coregrafice de la Premontrés.
– Creează festivalul de dans stradal «La Danse à Ai»x, dând astfel posibilitatea multor artişti să se exprime, fapt pentru care primeşte de două ori Medalia oraşului
Aix en Provence.  

1978

Este numit Director Artistic al Centrului Naţional Coregrafic la Rennes - Franţa pe care îl dirijează până în 1993 în colaborare cu Dan Mastacan.

1978 - 1993

Ca Director al «Teatrului Coregrafic Rennes / Bretagne – Centru Naţional» colaborează cu celebrităţi ale dansului şi muzicii: Astor Piazzola, Marius Constant, Pina Bausch, Maïa Plissetskaïa, Jeanine Richer, Jean-Michel Jarre, Guy Tudy, François Rabbath, Claude Lefevre, Santiago Sempere, Jean Le Poulain, Henri Ronse. Dansează bineînţeles cu Ruxandra Racovitza, dar şi cu Maina Gielgud, Yvette Chauviré, Svetlana Beriozova, Anton Dolin, Reda Sheta, Adam Luders, Jean-Pierre Franchetti, Peggy Lyman, Patrick Dupond.
Invită să danseze la Rennes pe: Viktor Rona, Jean-Christophe Paré, Jean Guizerix, Wilfride Piollet, Sandra Giacosa, Brigitte Lefevre, Michael Denard, Louise Bédard, Ghislaine Thesmar, etc.
Coregrafiile sale intră în repertoriul Operelor din Paris, Lyon şi Avignon, al companiei lui Pina Bausch: Wuppertaler Tanztheater, al Operei din Hamburg, Roma, al Teatrului La Fenice din Veneţia, Welsh National Opera din Cardiff, la SODRE din Montevideo, la Teatrul Municipal din Sao Paolo unde colaborează cu Compania braziliană de dans Cisne Negro, în Israel la Compania Bat-Dor.
Organizează turnee cu spectacolele sale de la Paris: la New York, la Berlin la Buenos Aires, Tokyo, Bruxelles.

 

1984

Este decorat în Franţa cu titlul de Chevalier în Ordinul de Arte şi Litere de către ministrul culturii Jack Lang.
 

1987

Primeşte medalia BRIGITT ca o recunoaştere a activităţii sale în domeniul culturii în Rennes şi în Bretania.
 

1991

Premiu de coregrafie al revistei româneşti «Actualitatea Musicală» pentru spectacolul «Il Trovatore» prezentat cu trupa sa la Opera din Bucureşti.
 

1992

Creează pentru Maia Plissetkaia spectacolul Nebuna din Chaillot, la „Espace Pierre Cardin“ din Paris; cu acest spectacol obţine un enorm succes pe scena Teatrului Bolchoi din Moscova.
Pierre Cardin îi difuzează creaţiile pe toate meridianele lumii.
Numeroase staţii internaţionale de televiziune (NHK - Japonia, Ostenkino - Moscov, BBC Londra, TVR, etc...) difuzează creaţiile sale.

 

1994

Părăseşte Rennes şi se instalează la Paris fondând Compania Gigi Căciuleanu.
– Creaţiile care marcheză epoca pariziană:
„Oskolki“ la Espace Pierre Cardin – Paris, „Sommaire Soleil“ la Péniche Opéra – Paris, „Ma Nuit avec Nijinsky“ - (Paris – Teatrul Espace Acteur et Théâtre des Bouffes du Nord), „La Follia“ – Hanoi – Vietnam şi Centrul Georges Pompidou cu Compania Jeune Ballet de France.
– Noi turnee internaţionale în Rusia (Moscova, Saint Petersbourg, Samara) în Italia (Torino), Elveţia (Baden), etc. sunt primite cu căldură de către presă şi public. Păstrându-şi sediul la Paris, Compania Gigi Caciuleanu beneficiază de o reşedinţă de 4 ani în orasul Coombes în regiunea pariziană cu creaţii („Dans sa fuite Eléonore“, 1996/97, „Balle Masquée“ 1997/98, „Trilogo“ 1998/99), stagii, animaţii şcolare şi ateliere artistice.
– Compania dansează atât la Paris (Café de la Danse, Festival Estivales Danses, Salle Pleyel, Divan du Monde), cât şi pe ansamblul teritoriului naţional (Clermont-Ferrand, Issy les Moulineaux, Puteaux, Rueil Malmaison, Biarritz, Franconville, Villiers le Bel, Saint Gervais, Opéra de Vichy, Aurillac, Saint Gervais, Fosses, Bouffemont, Châteauroux, Festival de Millau, Melun, Creil, Saint Brice, Jouy le Moutier, Ermont, Boulogne Billancourt...). 
– În ianuarie 1998, la invitaţia Silviei Ciurescu şi a lui Valerian Mareş, Gigi Căciuleanu realizează pe scena Teatrului Naţional din Bucureşti pentru TVR spectacolul de succes Lumea dansului invitând alături de compania sa stele internaţionale ale dansului.

 

1996 – 1998

Pune în scenă spectacole de succes internaţional (la Santiago, Montévidéo, Tel Aviv remonteaza „Les Quatre Saisons“ et „Mozartissimo“).
 

1997

Primeşte premiul APES pentru cea mai bună creaţie coregrafică în Chile fiind felicitat oficial cu această ocazie de către Ministrul Francez al Culturii, pentru sprijinul acordat dansului şi artei coregrafice franceze peste hotare. 


1999

Reinvitat pentru a pune în scenă spectacole la Santiago, la Buenos Aires, Bahia Blanca, Sao Paolo şi Torino.
Creează Adieu Odessa, spectacol de succes care este cap de afiş timp de o lună la Sudden Théâtre din Paris. Şi reluat ulterior în următoarea stagiune.
Începe o colaborare fructuosă cu Compania Oleg Danovschi din Constanţa (Director Artistic: Ana-Maria Munteanu), pentru care pune în scenă creaţii de renume. Dansează la Festivalul de Dans de la Constanţa „Oskolki - Miroirs Brisés“, invitat fiind să remonteze al său „Mozartissimo“.

 

2000

Creează JAVA pentru a sa «Compagnie Gigi Căciuleanu»/ Paris şi Verdi - Requiem la TBOD în cadrul colaborării cu Centrul Cultural Franco - Român.
Pentru turneul în Asia (China şi Thailanda) crează „Magnificat“ pe muzica lui Pergolesi.

 

2001

Preia Direcţia Artistică a Baletului Naţional din Chile.
Îşi împarte activitatea de creaţie coregrafică între Compania sa din Paris, Baletul Naţional Chilian şi TBOD din Constanţa.

 

2002

Primeşte la Santiago Premiul „Altazor“, echivalent chilian al Oscarului, pentru spectacolul „Gente“. 
Creează Tierra de Nadie şi Acto la Santiago, iar pentru Compania de Balet Sodre din Montevideo, Uruguay, remontează Verdi - Requiem.

 

2003 - ianuarie

Este  declarat Cel mai bun coregraf internaţional al anului de către Cercul Criticilor de Artă din Chile.
 

2003 – martie

Primeşte din nou la Santiago Premiul „Altazor“ pentru creaţia sa, Cuerpos.
Realizează o misiune coregrafică pentru „Asociaţia Franceză pentru Acţiune Artistică“ (AFAA) aparţinând Ministerului Francez de Externe à Montevideo - Uruguay.

 

2004

Ateliere coregrafice la Conservatoariul Superior de la Villette - Paris, studio Harmonic - Paris, Conservatoarele din Boulogne - Billancourt (Paris), Rennes şi Annecy.  
– ianuarie - Invitat la Emisiunea „Garantat 100%“ - TVR Bucureşti (13/01).
– mai - Creaţie la Santiago a spectacolului Paris-Santiago.
– aprilie - Premiul APES (Asociaţia jurnaliştilor de spectacol).
– aprilie - Creaţie la Santiago a spectacolului Banch Remix.
– mai - Creaţie la Santiago a spectacolului Actos de amor .
– iunie - Creaţie la Santiago a spectacolului Carne de Aire .
– iulie - Creaţie la Santiago a spectacolului Cartoons.
– decembrie - Creaţie la Santiago a spectacolului Saxografia.

 

2005

Primeşte pentru a treia oară Premiul APES.
– iunie - membru în Juriul Concursului Eurovision 2005 pour les Jeunes Danseurs, Varşovia, Polonia .
– mai - Creaţie la Santiago a spectacolului Alter Mahler.
– 27 mai - 5 iunie, Turneu în România cu Baletul Naţional Cilian: Carne de Aire la Festivalul de Teatru de la Sibiu şi Alter Mahler la Teatrul Odeon din Bucureşti.
– noiembrie - Creaţie la Santiago a spectacolului Noche Bach.

 

2006

Invitat la TVR pentru emisiunea Garantat 100%.
– februarie - Espace Cardin/Paris dansează La vie en rose retransmis în emisiunea Musique au cœur de Eve Ruggieri pentru Staţiile TV Antenne 2 şi Mezzo.
– mai - creaţia piesei Bach-Fabrik la Conservatorul din Boulogne Billancourt – Paris.
– mai - Creaţie la Santiago a spectacolului Valparaiso Vals.
– iulie - Creaţie la Santiago a spectacolului El Grand Gala Del Banch.
– noiembrie - Creaţie la Santiago a spectacolelor Actos de Amor şi Colores: Bleu, Blanc, Rouge.
– decembrie - ales de către importantul jurnal „El Mercurio“ (21.12.2003): Personalitatea marcantă a anului în domeniul Artelor şi al Literelor.

 

2007

aprilie - creaţie la Santiago a spectacolului Simfonia Fantastică.
mai - creaţie la Annecy şi Chambéry (Franţa), a piesei «Alliage» în cadrul unui proiect de colaborare între cele două oraşe.
 

2007

- septembrie - creează la Bucureşti GIGI CACIULEANU ROMANIA DANSE COMPANY cu spectacolul OuiBaDa.     
 

2008

Teatrul SOLIS din Montevideo / Uruguay dedică stagiunea sa 2008 personalităţii şi stilului său de dans: Teatrul Coregrafic.
Este numit «visitator illustru» al oraşului Montevideo şi primeşte medalia oraşului cu ocazia unei creaţii special comandate pentru celebrarea preşedinţiei franceze a Uniunii Europene.
- decembrie - jurnalul EL MERCURIO din Santiago îl numeşte primul pe o listă de 12 personalităţi care au marcat cultura în 2008.

 

2009

Creaţii şi turnee cu EL BANCH, Baletul Naţional Cilian, Workshops la Paris şi Boulogne-Billancourt. 
 

2010

– ianuarie - publicarea pe Internet a versiunilor în franceză şi italiană a cărţii sale, V.V.V. «Vânt, Volume, Vectori».
– martie - primeşte din partea UNITER (Uniunea Teatrelor din România): “Premiul special pentru performanţă in domeniul teatrului nonverbal şi pentru intreaga carieră artistică”.
– decembrie - creează în premieră mondială la Centrul Coregrafic Naţional «Ballet de Lorraine» din Nancy / Franţa: LOVE IS LOVE şi în reluare piesa INTERFÉRENCES.
– decembrie – sub direcţia sa, EL BANCH (Baletul National Cilian) primeste Premiul «Bicentenario – Danza», atribuit ce către Cercul Criticilor de Artă / Santiago de Chile, cu ocazia a 200 de ani de la Proclamarea Independenţei.

 

2011

Premiul «ROMAinDANZA» (ITALIA) „pentru întreaga traiectorie atribuit artistului-coregraf care prin opera sa ştiintifică şi artistică a contribuit din plin la dezvoltarea, definirea şi recunoaşterea teatrului de dans contemporan în lumea întreagă: Gigi Gheorghe Căciuleanu“.
Incepe colaborarea sa ca coregraf cu Compania KARMA DANCE PROJECT din Paris.
Premiul VIP pentru Arte şi Spectacol Muzical - 2011, Bucureşti, pentru «NOCHE BACH» de Gigi Căciuleanu cu Baletul Naţional Cilian, EL BANCH, în cadrul «Întâlnirilor JTI» şi al «Festivalului George Enescu» - cu aceeaşi ocazie, spectacolul său «NOCHE BACH» a fost declarat în România: EVENIMENT COREGRAFIC AL ANULUI 2011.

 

2012

Este numit Profesor Honoris Causa al Universităţii de Artă de la Târgu Mureş.
 Premiul APES - din partea Asociaţiei Jurnaliştilor de Spectacol, Artă şi Cultură de Chile pentru traiectoria sa artistică.
Primeşte MEDALIA RECTORALA a Universităţii «Universidad de Chile».

 

2013

Continuă în Franţa şi în lume să creeze şi să predea tehnica sa specifică în stilul său original de dans contemporan sub formă de workshops şi master-classes în cadrul instituţiilor de prestigiu precum: Conservatoriul Naţional Superior „La Villette“, l' Ecole de l' Opéra de Paris, Centrul Coregrafic Naţional din Nancy, Conservatoarele Naţionale franceze: Boulogne -Billancourt, Annecy, Chambéry, Rennes, Progetto Danza/Treviso etc.  

Face parte din diferite Jurii în concursuri naţionale şi internaţionale:
Concurs Eurovision des Jeunes Danseurs / Helsinki - Finlanda
Concurs Eurovision des Jeunes Danseurs / Gdansk - Polonia
Concurs International de Danse de Paris - Franţa
Concursul Internaţional de dans la Iaşi
- România
În mod regulat la ÎNTÂLNIRILE DE DANS de la Treviso, Peruggia şi Spoleto - Italia
Concursul Internaţional de Danse de Nagoya - Japonia, 2002 şi 2005

 

Publicaţii
În afară de numeroase texte, poeme, articole şi interview-uri on line pe site-ul <liternet.ro în> şi în  reviste din România, Franţa, Chile, Uruguay, Italia, etc.:

VVV - Vientos, Volumenes, Vectores - editată de Facultatea de Arte a Universităţii din Chile - 2002 ,
Cartea Junglei X - editată de Teatrul Ariel din Târgu Mureş – 2002,
VVV - VÂNT, VOLUME, VECTORI – Bucarest aux Editions CURTEA VECHE,
VVV - VENT, VOLUMES, VECTEURS – Internet, sur LULU.COM,
VVV - VENTO, VOLUMI, VETTORI – Internet, sur LULU.COM,

GRAFOLOGIE PENTRU SIMFONIA FANTASTICĂ – Editura LiterNet, www.liternet.ro.

Medalii
Ordre des Arts et des Lettres - Franţa - cu gradul Chevalier
Steaua României - România - cu gradul de Cavaler
Medalia Rectorală, înaltă distincţie din partea UNIVERSIDAD DE CHILE / Santiago

bottom of page